Skip to content

united-states   +001-385-270-5632   netherlands   +31-736-230-220   united-kingdom    +44-(0)1327-220-660       Klant Portal

Omnichannel Fulfilment: Tips Van Experts Uit De Industrie

Naarmate retailbedrijven groeien, komen ze al snel in aanraking met verschillende verkoopkanalen. De integratie van deze kanalen leidt vaak tot omnichannel fulfilment. Deze aanpak brengt echter specifieke uitdagingen met zich mee. Hieronder worden de meest voorkomende uitdagingen beschreven, samen met advies van experts in de fulfilment-industrie.

Direct Naar:

  1. Wat is Omnichannel Fulfilment?
  2. Omnichannel Fulfilment Uitdagingen
  3. Fulfilment Zelf Doen of Uitbesteden?

 

 

Wat Is Omnichannel Fulfilment?

Omnichannel fulfilment omvat het volledige logistieke orderverwerkingsproces voor producten die verkocht worden via diverse verkoopkanalen, zoals fysieke winkels, online webshops en marktplaatsen zoals Amazon en Bol.com. Dit proces strekt zich uit van de ontvangst en inslag van goederen, tot het picken, verpakken en verzenden van orders, en tot aan de uiteindelijke retourverwerking.

 

Het Verschil Tussen Omnichannel en Multichannel Fulfilment

Het proces van orderverwerking bij verkoop via meerdere verkoopkanalen wordt multi-channel fulfilment genoemd. In tegenstelling hiermee is omnichannel fulfilment een meer gecentraliseerde benadering, waarbij de totale beschikbare voorraad beschikbaar is via alle kanalen. Dit vereist een nauwkeurige integratie van de verschillende verkoopkanalen, zodat de voorraadniveaus en orderverwerking consistent zijn, ongeacht het gebruikte kanaal. 

 
 

Uitdagingen Van Omnichannel Fulfilment

 

IT Integraties

Het integreren van je platforms in één gecentraliseerd systeem zorgt voor overzicht en een soepele en efficiënte operatie. Dit zorgt niet alleen voor overzicht, maar ook voor een soepele en efficiënte operatie. Door het naadloos verbinden van je e-commerce platforms, voorraadbeheersysteem, orderbeheersysteem en verzendpartners, kun je een volledig inzicht krijgen in je gehele supply chain, van het moment van bestelling tot de levering aan de klant. Zonder een gecentraliseerd systeem loop je het risico dat belangrijke informatie verloren gaat tussen verschillende systemen. Dit kan resulteren in dubbele gegevensinvoer, fouten bij orderverwerking en een gebrek aan real-time inzicht in je voorraadniveaus en orderstatussen.

  TIP: Investeer in een geïntegreerd IT-systeem dat alle essentiële aspecten van je omnichannel-operaties kan synchroniseren en coördineren.

 
 

Voorraadbeheer

Voorraadbeheer wordt aanzienlijk ingewikkelder wanneer je te maken hebt met meerdere verkoopkanalen. Het is van cruciaal belang om al je voorraadgegevens van verschillende kanalen in real-time te centraliseren in één overzicht. Een geavanceerd voorraadbeheersysteem biedt niet alleen inzicht in je totale voorraad, maar helpt ook om over- of onderbevoorrading te voorkomen en nauwkeurige voorspellingen te doen. Op die manier kun je altijd de beschikbaarheid voor je klanten garanderen. Bovendien biedt het systeem realtime updates over verkopen, inclusief trackinggegevens, waardoor je precieze verzend- en levertijden aan je klanten kunt communiceren. Zonder een effectief voorraadbeheer loop je het risico op inefficiëntie in je operationele processen. Het ontbreken van een gecentraliseerd systeem voor voorraadbeheer kan leiden tot fouten in orderverwerking, dubbele bestellingen en zelfs uitverkochte producten.

  TIP: Investeer in een geïntegreerd en schaalbaar voorraadbeheersysteem dat alle aspecten van je omnichannel-operaties ondersteunt. Zorg ervoor dat dit systeem in staat is om real-time gegevens te delen tussen alle verkoopkanalen en operationele processen.

 
 

Verpakkingsvereisten

Elk verkoopkanaal heeft zijn eigen specifieke eisen. Voor fysieke winkels gaat het vaak om het efficiënt sorteren en verpakken van producten op pallets of in verzenddozen. Online marktplaatsen zoals Amazon en Bol.com stellen specifieke eisen aan verpakkingen, zoals het correct plaatsen van barcodes en labels. Het niet naleven van deze vereisten kan leiden tot vertraagde verzendingen, foutieve leveringen en zelfs boetes van de verkoopplatforms. Het is daarom essentieel om deze vereisten nauwkeurig te volgen om een soepele levering aan klanten te garanderen.

  TIP: Kies voor een Warehouse Management System (WMS) dat de mogelijkheid biedt om voor elke ontvanger een correcte en specifieke verpakkingswijze aan te geven.

 

Specifieke Leverinstructies

Naast specifieke verpakkingsvereisten moeten bedrijven in omnichannel fulfilment ook rekening houden met specifieke leverinstructies. Sommige locaties zoals magazijnen of distributiecentra, kunnen bijvoorbeeld alleen palletleveringen accepteren. Het is essentieel om deze leveringsvoorwaarden nauwkeurig te volgen om vertragingen te voorkomen. Bedrijven moeten ook denken aan andere leveringsaspecten, zoals het maken van afspraken of het gebruik van leveringsloten, om efficiënte logistiek te garanderen en aan de behoeften van de ontvanger te voldoen. Het niet adequaat omgaan met deze leveringsaspecten kan leiden tot operationele problemen, vertragingen en uiteindelijk ontevreden klanten.

  TIP: Zorg voor een variëteit aan verzendpartners waarmee specifieke leverinstructies kunnen worden afgesproken.

 

 

Omnichannel Fulfilment Zelf Doen of Uitbesteden?

Of het beter is om je fulfilment zelf te regelen of het uit te besteden aan een ervaren 3PL is afhankelijk van een aantal factoren. 
 
Kosten: Het uitbesteden van fulfilment aan een 3PL kan vaak kostenbesparend zijn. Je hoeft immers geen rekening meer te houden met de kosten van eigen opslagruimte, arbeidskrachten en operationele uitgaven.

Schaalbaarheid: Overweeg of je bedrijf plannen heeft om te groeien. Zelf fulfilment regelen kan het moeilijk maken om op te schalen, gezien de noodzaak voor extra ruimte en personeel. Een fulfilment partner kan daarentegen gemakkelijker opschalen in ruimte en personeel zonder aanzienlijke extra kosten. Ook kunnen zij beter omgaan met seizoensgebonden pieken.

Expertise: Beschik je over de benodigde kennis en middelen om zelf de logistiek te regelen? Het uitbesteden van fulfilment zorgt ervoor dat je toegang hebt tot uitgebreide logistieke kennis en ervaring, terwijl jij je kunt richten op waar je echt goed in bent, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten.
 

Dankzij onze jarenlange ervaring in e-commerce en B2B fulfilment begrijpen we de uitdagingen van omnichannel fulfilment maar al te goed. Al jarenlang staan we klaar om e-commerce ondernemers, retailers en groothandelaren te ondersteunen bij hun complexe fulfilmentbehoeften. Naast onze hoogwaardige standaard fulfilmentdiensten gaan we verder door uitgebreide value added services aan te bieden, zoals gepersonaliseerde verpakkingen, kwaliteitscontroles en kitting en assemblage. Onze op maat gemaakte en intelligente softwareoplossingen bieden realtime inzichten en rapportage, waardoor onze klanten volledige controle hebben over hun voorraad en orders.

Met fulfilmentcenters over de hele wereld zijn wij de ideale partner om jouw bedrijf ondersteunen bij het betreden van nieuwe markten en het bereiken van wereldwijde klanten. Neem vandaag nog contact op met ons team van experts om te zien wat Fidelity voor jouw bedrijf kan betekenen.