Skip to content

united-states   +001-385-270-5632   netherlands   +31-736-230-220   united-kingdom    +44-(0)1327-220-660       Klant Portal

Het Kiezen van het Juiste Voorraadbeheersysteem: Factoren om te Overwegen

Of je nu een verkoper bent in B2B of B2C, een goede voorraad management strategie helpt om kosten te optimaliseren, operaties te stroomlijnen en efficiëntie te verbeteren. Het streven naar minimale voorraadniveaus blijft van groot belang om deze kosten te beheersen, zonder echter de beschikbaarheid voor klanten in gevaar te brengen. Het vinden van een optimaal evenwicht tussen deze vereisten wordt mogelijk gemaakt door het implementeren van een goed en doeltreffende voorraadbeheer systeem. Hier zijn een aantal factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een voorraadbeheersysteem:

 

 

     

Schaalbaarheid

Het is essentieel om een voorraadbeheersysteem te kiezen dat kan meegroeien met je bedrijf. Denk hierbij niet alleen aan de omvang van je huidige voorraad, maar ook aan toekomstige groei.

Groei in het aantal SKU's: Het systeem moet de mogelijkheid bieden om een groot en variërend productassortiment te beheren. 

Uitbreiding naar nieuwe markten: Bij het uitbreiden naar nieuwe markten en het opslaan van voorraad op meerdere locaties is het belangrijk dat je voorraadbeheersysteem in staat is om de voorraad per locatie gemakkelijk in kaart te brengen.

 

Verkoopkanalen

Het is belangrijk om bij het kiezen van jouw voorraadbeheersysteem rekening te houden met de mogelijkheden van omni-channel verkoop, waarbij het systeem multi-channel integraties ondersteunt en je voorraad synchroniseert vanuit verschillende verkoopkanalen.

Marktplaatsen: Het voorraadbeheersysteem moet in staat zijn om integratie met verschillende marktplaatsen te ondersteunen, zoals Amazon, eBay en Bol.com.

Omni-channel: Het systeem moet multi-channel integraties ondersteunen, wat betekent dat het in staat is om voorraad en transacties te synchroniseren vanuit verschillende verkoopkanalen, zoals fysieke winkels, online winkels en andere verkooppunten. 

 

Functionaliteiten

Een goed voorraadsysteem zorgt ervoor dat je inzicht hebt in je voorraad op elk punt van het supply chain proces, maar het geeft je ook inzicht in uitgebreide data-analyses voor het verbeteren van jouw voorraadprocessen. 

Voorraadsynchronisatie: Een goed voorraadsysteem biedt voorraadsynchronisatiefunctionaliteit, waardoor automatische updates en synchronisatie van voorraadgegevens tussen verschillende verkoopkanalen en locaties mogelijk zijn.

Rapporten en analyses: Een goed systeem voorziet in uitgebreide data en analyses van je verkoop- en voorraadniveaus, met inzichten in voorraadbewegingen en gegevens over waar en wanneer je goederen worden verkocht. Dit stelt je in staat om seizoensgebonden invloeden, pieken en andere factoren te identificeren en hierop te anticiperen.

Voorraadwaarschuwingen: Het systeem moet voorraadwaarschuwingen bieden, zodat je tijdig op de hoogte bent van lage voorraadniveaus, potentiële stockouts of overmatige voorraad.

 

Toegankelijkheid

Zorg dat het systeem toegankelijk is vanaf verschillende apparaten en locaties, waardoor je flexibiliteit hebt om op elk moment en vanaf elke locatie toegang te krijgen tot je voorraadgegevens.

Cloudgebaseerd systeem: Kies bij voorkeur voor een cloudgebaseerd voorraadbeheer systeem, zo heb je vanaf elke locatie toegang te krijgen tot de voorraadgegevens. Of het nu gaat om het controleren van voorraadniveaus, het plaatsen van bestellingen onderweg of het bijwerken van voorraadgegevens.

Gebruiksvriendelijkheid: Het is essentieel dat het voorraadbeheersysteem een gebruiksvriendelijke interface heeft, zodat medewerkers gemakkelijk taken kunnen uitvoeren zonder uitgebreide training. 

 

Het kiezen van het juiste voorraadbeheersysteem is een strategische beslissing die een grote impact kan hebben op de efficiëntie en het succes van je bedrijf. Bij Fidelity bieden we op maat gemaakte oplossingen om aan al deze behoeften te voldoen. Neem vandaag nog contact op met ons team om te zien hoe we je kunnen helpen jouw voorraadbeheer te optimaliseren en je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen.